Våra behandlingar
Våra behandlingar är skräddarsydda för dig och dina behov.
Från tandblekning till tandimplantat
Öresund tandvård är en modern och patientfokuserad tandvårdsklinik i Malmö. Hos oss tas du om hand av kompetenta och proffsiga medarbetare med gedigen och lång erfarenhet inom tandvården.
Vi erbjuder ett brett spektra av behandlingar som passar just dig. Vi finns här för dig och ser alltid till att ha ditt bästa och din tandhälsa i centrum. Kontakta oss gärna så berättar vi mer och svarar på dina frågor.
En undersökning av din tand- och munhälsa med återkoppling samt mindre förebyggande behandling.
Består av:
Mindre undersökning av enstaka munhälsorelaterade besvär som enskild åtgärd eller i förekommande fall i samband med basundersökning.
Vi kan till exempel hjälpa dig akut vid tandvärk, besvärande visdomständer, inflammation, frakturer, utslagna tänder eller ilningar. Du behöver inte vara listad hos oss för att få akut hjälp!
Bäst förebyggande mot karies (hål i tänderna) är fluorbehandling som även kan lindra ilningar.
Det kan utföras direkt på kliniken i olika omfattning men vid större risk för kariesangrepp kan vi även framställa individuella profylaxskenor till dig som du använder hemma med fluorgel för en intensiv fluorbehandling.
Tandsten är ett vanligt problem för de flesta. Tandsten är bakteriebeläggning som hårdnar av mineralerna i saliven och inte kan borstas bort.
Obehandlad tandsten leder ofta till tandköttssjukdomar som inflammation och vidare till tandlossning. Därför är det viktigt att avlägsna tandsten i sjukdomsförebyggande syfte, detta görs med hjälp av instrument och ultraljud på kliniken.
Tandlossning är en tandköttssjukdom som innebär att bakterier har samlat i tandköttsfickan och skapat en inflammation. Denna inflammation bryter långsamt ned benet runt tanden, skapar en fördjupad tandköttsficka och gör det oåtkomligt för tandborsten och tandtråden att hålla rent.
Tecken på tandköttssjukdom är rodnad, svullnad eller blödning vid tandborstning eller användning av tandtråd. Vid långt gången bennedbrytningen blir tanden ofta rörlig.
Behandling av tandköttssjukdomar görs genom att man avlägsnar tandsten och bakterier från tandköttsfickorna. Behandlingen bör uppföljas efter ca 3 månader.
Tandutdragning rekommenderas när tanden är så pass skadad eller sjuk att den inte går att behandla på något lämpligt sätt.
Avlägsnande av en tand börjar alltid med en röntgen för att bedöma rötternas placering. Tanden bedövas ordentligt och vickas sedan loss.
Efter avlägsnandet får man bita på en kompress till blodstillning uppnås. Området kan spänna i ett par dagar men oftast räcker det med Alvedon som smärtstillande behandling.
När innersta delen av tanden, pulpan, tagit skada så kan en rotfyllning krävas för att förebygga eller behandla en pågående infektion. Vi förstår att man kanske inte alltid ser fram emot en rotfyllning men hos oss kan du känna dig extra trygg.
Teknisk precision och perfekt vårdhygien är a och o vid rotbehandlingar, därför är vi nitiska med renheten och använder modern teknik för att göra det så bra och behagligt som möjligt för dig som patient.
Tandens rötter bedöms med hjälp av röntgen och sedan bedövas tanden ordentligt inför behandlingen som innebär att man avlägsnar all sjuk vävnad samt nervvävnaden i tandens kanaler.
En tand har mellan 1-4 kanaler. För att uppnå bästa behandlingsresultat jobbar vi med maskinell rensning av kanalerna som sedan fylls med rotfyllningsmaterial. Beroende på infektionens omfattning kan behandlingen behöva göra i mer än en omgång.
När tanden är rotfylls behöver den sedan förseglas, detta görs genom fyllningsterapi eller kronterapi som du kan läsa mer om här på vår sida.
Vid akut tandvärk som beror på att tandens nervvävnad tagit skada av bakterier eller trauma kan man i det akuta skedet behöva avlägsna den mest inflammerade delen av vävnaden.
Tanden bedövas ordentligt och den övre delen av nervvävnaden avlägsnas.
Vid kraftig inflammation är tanden ofta svårbedövad, det kan då vara behjälpligt att ta alvedon inför behandlingen.
En bettskena kan behövas om du gnisslar eller pressar dina tänder under dag eller nattetid. Symptomen kan variera men om man ofta vaknar med huvudvärk, har ont i käkarna eller ansiktet kan det vara ett tecken på att man behöver behandling. Ofta uppkommer dessa besvär i samband med stressiga perioder i ens liv.
Smärtproblematik försvårar vardagen och rätt behandling höjer därför ofta livskvalitén i takt med att smärtan avtar. En bettskena kan vara en del i behandlingen, men det viktigaste är att du får vård som är anpassad efter dig såsom exempelvis rätt rörelseövningar och relevant information.
Bettskenor finns i många typer och kan förutom vid ansiktssmärtor användas till att skydda dyra protetiska arbeten, hålla kvar tänder i sin position efter tandreglering eller vara ett led i behandlingen av sömnapné/snarkning (apnéskena). Gemensamt är att skenan framställs individuellt av en tandtekniker efter avtryckstagning på kliniken.
Karies och tandfrakturer är vanligt förekommande. Ofta är den effektivaste behandling i dessa fall en perfekt fyllning.
Oavsett om det gäller en framtand eller en tand långt bak som ingen kan se så lägger vi stor vikt vid att fyllningen skall kännas bra när du äter och att det smälter in fint i ditt leende. Vi tar aldrig några genvägar när det kommer till att utföra ett högkvalitativt arbete.
Efter konstaterat kariesangrepp bedövas oftast tanden och all sjuk vävnad avlägsnas. Tanden rengörs och fylls sedan med fyllningsmaterial i passande färg. Efter bedövningen avtagit kan man äta och dricka som vanligt.
Ett fastsittande alternativ där man ersätter tandluckor med tandimplantat. Implantat kan ersätta enstaka tänder men även hela tandraden. För många ger implantat bättre livskvalitet, komfort och förbättrad utseende.
Även om implantaten inte kan drabbas av karies (hål i tänderna) kräver de, precis som dina egna tänder, daglig skötsel i form av tandborstning och mellanrumsrengöring för att hålla tandköttet och därmed implantatet friskt.
Implantatbehandling består av två delar, en kirurgisk del där implantatskruven förankras i ditt käkben, därefter följer oftast en läkningsfas på 2-6 månaders innan den protetiska delen med avtryckstagning och framställning av dina nya tänder av en tandtekniker.
Om du har tänder som är kraftigt skadade eller saknar mycket tandsubstans så kan detta behandlas med kronor.
Om du saknar tänder kan detta ofta behandlas med broterapi, som innebär att man har minst en krona på var sida om tandluckan och sedan tänder däremellan som ersätter luckan.
Vid dessa behandlingar justerar man tandsubstansen på de påverkade tänderna så de kan bära konstruktionen, avgjuter deras form och tandteknikern framställer därefter konstgjorda tänder i material som passar perfekt in i just ditt bett.
Vi använder oss endast av tandtekniska labb med hög standard och erbjuder dig minst 2 års garanti på det protetiska arbetet.
Är man helt tandlös eller saknar många tänder finns ett avtagbart alternativ som man kan ta ut ur munnen, proteser. Proteser har idag väldigt hög estetik och märks sällan av omgivningen.
Proteser framställs genom noggrann planering för att säkerställa att de är snygga och bekväma. Det krävs lite övning för att kuna tala och tugga obehindrat när man får nya proteser.
Behandlingen görs genom avtryckstagning som skickas till tandtekniker, man får då en tanduppsättning i vax som provas ut och efter godkännande av färg och form kan en protes framställas. Ibland kan fler steg krävas beroende på behandlingens omfattning.
Ibland vill man ha det lilla extra utöver en frisk tandhälsa. Vare sig du vill byta ut fula amalgamfyllningar, bleka tänderna eller få ett annat utseende på ditt leende så kan vi hjälpa dig.
Vi guidar dig i valet av behandlingar för att ge dig det bästa och mest prisvärda alternativet att nå din målbild.
Har du en kraftigt missfärgad eller skadad emalj (yttersta skiktet av tanden) så kan det åtgärdas med en skalfasad. Skalfasader kan även bredda framtänder för att dölja störande mellanrum.
Vårt mål och ambition är att du alltid ska känna dig trygg och känna att du blir väl omhändertagen när du besöker oss som patient.
BEHANDLINGAR
ÖPPETTIDER
Mån-Tis: 09:00- 17:00
Ons: 09:30- 18:00
Tor: 09:00- 16:00
Fre: 09:00- 12:00
Lör-Sön: Enl. överenskommelse
KONTAKT